Drinkwater

Drinkwater is een mensenrecht, maar toch moeten tot op vandaag nog steeds 663 miljoen mensen het zonder drinkbaar water stellen. Anno 2017 is dit ondenkbaar, maar toch is het de rauwe realiteit voor 1 op 11 mensen. Zij moeten dagelijks uren wandelen naar een plas water. Een vaak gevaarlijke tocht voor vrouwen en meisjes, die ze meerdere keren per dag moeten afleggen. Het water waarmee ze hun jerrycan vullen is bovendien vuil, aangezien mensen er zich ook in wassen, maar ook omdat dieren er zich in ontlasten. Water in het Zuiden is dus vaak een broeihaard van bacteriën en zeer ongeschikt als drinkwater. Elke 21 seconden sterft een kind door een watergerelateerde ziekte. Dat zijn er 4.104 per dag… of 1,5 miljoen kinderen per jaar.

De oplossing is nochtans zeer eenvoudig: investeringen in drinkwatervoorzieningen leveren duidelijke voordelen. Levens worden gered, gezondheidskosten dalen en de productiviteit van een land gaat omhoog. Door de voorziening van drinkwater wereldwijd te garanderen, wordt armoede aangepakt bij de bron. Want wie een waterpunt in de nabijheid heeft, heeft plots wél tijd om te gaan werken, om voor het gezin te zorgen of om naar school te gaan.

Ga eens na hoeveel kranen er in jouw huis zijn. Wedden dat het er meer dan drie zijn? Jij kan mee de kloof dichten. Met jouw bijdrage legt Protos drinkwaterpunten aan, samen met de lokale bevolking in het Zuiden. Veilig drinkwater in de nabijheid verandert het leven van een heel dorp. Want iedereen heeft toch recht op water?

Sponsor een project

Geef een vorming of bouw een waterpunt, een handenwasfaciliteit of een ecologisch toilet.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en kom meer te weten over de WASH-problematiek.

Doneer

Geef een bedrag naar keuze en zorg voor drinkwater, sanitair en hygiëne in het Zuiden.