Hygiëne & sanitair

Vandaag beschikken nog steeds 2,4 miljard mensen niet over een sanitaire basisinfrastructuur. Een hygiënisch toilet of latrine is voor één derde (!) van de wereldbevolking onbekend. In 2017 doen nog steeds miljoenen mensen hun gevoeg in de openlucht: in de bosjes, in velden, in rivieren of op straat. Zo staat Sub-Sahara-Afrika voor een zeer enorme uitdaging: amper 30% van de bevolking heeft toegang tot een veilige sanitaire voorziening. En wereldwijd wordt het probleem helaas steeds groter… De steden groeien met 60 miljoen inwoners per jaar en de meesten komen terecht in sloppenwijken zonder toiletten of latrines.

Een toilet is voor ons vanzelfsprekend. Vaak hebben we er zelfs meer dan één in ons eigen huis! In het Zuiden ontbreken de technische knowhow en de kennis over het belang van hygiëne, maar vooral ook de middelen. Mannen en vrouwen, jongens en meisjes leven in mensonwaardige omstandigheden. Velen krijgen ziektes of laten het leven.

Hoe het zo ver is kunnen komen? Toiletten en opleidingen rond hygiëne zijn geen prioriteit in de wereldpolitiek en er worden dan ook amper middelen voor vrijgemaakt. Toegang tot een sanitaire basisvoorziening is nochtans een kwestie van waardigheid, rechtvaardigheid en veiligheid. Het is een mensenrecht.

Jij kan de mensen in het Zuiden helpen: met jouw bijdrage bouwt Protos onder meer veilige toiletten en latrines en worden er vormingen gegeven over het belang van een goede hygiëne. Jouw bijdrage redt dus mensenlevens. De cijfers liegen niet: de overgang naar veilige en hygiënische sanitaire voorzieningen vermindert kindsterfte onmiddellijk met een derde!

Sponsor een project

Geef een vorming of bouw een waterpunt, een handenwasfaciliteit of een ecologisch toilet.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en kom meer te weten over de WASH-problematiek.

Doneer

Geef een bedrag naar keuze en zorg voor drinkwater, sanitair en hygiëne in het Zuiden.